Stabilitatea roților mașinii tale este foarte importantă pentru a putea avea siguranță în trafic, confort și performanță. Starea în care se prezintă jantele mașinii tale contribuie semnificativ la obținerea tuturor lucrurilor menționate mai sus.
Drept urmare, decât să ajungi în situația în care singura soluție este înlocuirea acestora, mai bine le asiguri mentenanța necesară într-un service auto specializat, care are și profesioniștii și echipamentele necesare pentru a realiza întregul proces de recondiționare jante aliaj.
Ce ar trebui să ofere un service auto privind serviciile de recondiționare jante aliaj?
Așa cum deja a fost specificat, trebuie să aibă personal calificat și tehnica necesară pentru a putea efectua acest proces de recondiționare jante aliaj, care nu este foarte dificil dar necesită atenție și precizie. Înainte de a începe activitatea, mecanicul auto care se va ocupa de acest procedeu, trebuie să analizeze în detaliu starea jantelor tale. Va lua în calcul și materialul din care acestea sunt construite, gradul de uzură și dimensiunea acestora.
De asemenea, acesta îți va explica în ce constă întregul proces de recondiționare jante aliaj și costurile implicate. Tot ce înseamnă procedee de roluire, sudură, echilibrare roți, vopsitorie și grunduire, trebuie incluse în aceste servicii chiar dacă nu exact în această ordine. Pentru a te prezenta deja informat, în următoarele rânduri ale acestui articol vei afla detalii despre fiecare etapă presupusă de această tehnică de recondiționare jante aliaj.
Etapele procesului de recondiționare jante aliaj
După efectuarea evaluării de către mecanic, începe demontarea jantelor de pe mașină. Ulterior este verificată și supusă procedurii de sablare prin care sunt eliminate impurități ce ar putea afecta puterea de aderență a viitorului strat de vopsea ce va fi aplicat. După sablarea jantelor într-un mediu propice (ar fi recomandat ca service-ul auto să aibă o cabină specială pentru a efectua atât acest proces cât și cel de vopsire, în câmp electrostatic), se vor verifica alte posibile probleme ce ar duce la instabilitatea întregului autovehicul. Posibile fisuri, denivelări sau deformări severe trebuie îndreptate. În funcție de materialul din care jantele tale sunt construite se vor aplica procedee diferite. Când vine vorba despre umplerea fisurilor se va folosi procedeul de sudură, dar când vine vorba de remodelarea acestora astfel încât să aibă forma perfectă, sunt jante care nu pot fi supuse la temperaturi înalte, astfel încât să poată fi modelate cu ușurință. În aceste situație se va utiliza tehnica de roluire. Un mecanic auto specializat în recondiționare jante aliaj, va ști ce decizie să ia legat de acest aspect.
După pregătirea pieselor se va începe procesul de vopsire. Există mai multe tehnici de aplicare a stratului de vopsea, însă unul foarte apreciat de câțiva ani, este vopsirea în câmp electrostatic. Rezultatele obținute, diminuarea risipei de material și reducerea factorilor poluanți, fac din această tehnică una foarte apreciată.
După ce jantele au fost vopsite, uscate și răcite, urmează montarea acestora. Aici, bineînțeles măiestria mecanicului care se ocupă de acest proces de recondiționare jante aliaj este foarte importantă. Totodată, echipamentele și sculele avute de acesta la dispoziție pentru a realiza acest procedeu sunt la fel de importante.
De ce nu trebuie să amâni recondiționarea jantelor?
Ar trebui să afli care sunt problemele ce pot fi cauzate de jantele deteriorate, pentru a găsi răspuns la întrebarea de mai sus. De regulă, unii oameni au senzația că jantele sunt capabile să suporte greutatea vehiculelor fără nicio problemă și că doar un accident rutier le poate deteriora. Acest lucru este total neadevărat. Și o mașină care este staționată lungi perioade de timp, poate necesita servicii de recondiționare jante aliaj, pentru că acestea nu sunt ferite de toți factorii externi care pot duce la deteriorarea lor. Ce trebuie înțeles este faptul că jantele uzate, deformate și care prezintă imperfecțiuni, pot fi cauza unor accidente rutiere grave, deoarece provoacă instabilitatea autovehiculului.
Totodată, un alt lucru care trebuie știut este că materialul din care sunt confecționate aceste jante este diferit în funcție de greutatea mașinii. De aceea, și dacă dorești schimbarea lor, cu altele mai mari, mai ușoare, mai late etc., trebuie cerut un sfat de specialitate. Nu orice dorință se poate îndeplini, cel puțin nu în acest domeniu.
Revenind la motivul pentru care trebuie să nu amâni recondiționarea jantelor, nu uita ca nu doar siguranța ta este pusă în pericol, indiferent de experiența ta ca șofer, ci pui în pericol și ceilalți șoferi aflați în trafic.
Alt motiv poate fi și cel financiar. Schimbarea jantelor cu unele noi, poate fi mult mai costisitoare decât procedura de recondiționare jante aliaj. Drept urmare, ideal este să nu lași lucrurile să ajungă până acolo încât să îți afectezi bugetul. În afară de acest lucru, orice problemă apărută la sistemul de direcție al mașinii, în care roțile sunt incluse, te trimite direct la service-ul auto. Nu sunt situații pe care să îți permiți să le amâni.
Cât te va costa acest serviciu de recondiționare jante aliaj?
Cu toate că îți dorești să afli această informație, nu trebuie să pui prețul înaintea calității acestor servicii. Cu toate acestea, fiecare persoană dorește să afle care sunt costurile pentru a putea stabili bugetul necesar. Fiecare operațiune va avea costul său, la final putând să tragi linie pentru a vedea care este suma finală. Prețurile care vor fi menționate în acest articol sunt cu titlu de exemplu, drept urmare pot fi diferențe în funcție de service-ul auto la care te hotărăști să apelezi pentru recondiționare jante aliaj.
De aceea este recomandat să te documentezi pentru a alege conform posibilităților și necesităților tale. Serviciul de sablare, de exemplu, poate ajunge la sume de până la 700 de lei, iar cele de vopsitorie pot ajunge la sume de aproximativ 1500 de lei. La aceste servicii, se adaugă cele specifice de vulcanizare. De exemplu procedeul de dejantare și echilibrare a întregului set de roți poate ajunge la 300 de lei. De asemenea, dacă gradul de uzură este foarte mare, iar jantele tale au nevoie de chituire din cauza nivelului de oxidare, este bine de știut că, procedeul se va aplica pe întreaga suprafață a jantelor și poate ajunge la 400 de lei pentru întregul set.